Spring naar content

SAP Consultant

Efficiënter werken met SAP en de voordelen van een SAP-consultant

Geen bedrijf, groot of klein, kan er vaak meer zonder: bedrijfssoftware. Slimme technologie die de verbinding legt tussen verschillende afdelingen kan voor bedrijven onder andere efficiëntie, lagere risico’s, flexibiliteit en hogere productiviteit opleveren. Een van de software-aanbieders is SAP. Maar wat betekent SAP? Wat kun je ermee? En welke werkzaamheden voert een SAP-consultant uit? We leggen het u graag uit.

SAP, marktleider in bedrijfssoftware

SAP is een wereldwijd opererend bedrijf dat zich specialiseert in bedrijfssoftware-oplossingen voor kleine, middelgrote en internationale ondernemingen. SAP staat voor systemen, applicaties en producten. Als belangrijkste product heeft het bedrijf SAP ERP (Enterprise Resource Planning). Dit programma biedt als functie dat u bedrijfsmatige processen kunt beheren en vastleggen. Zo kunnen verschillende afdelingen met elkaar corresponderen en data van elkaar uitlezen en inzetten. Hierbij kan worden gedacht aan de samenhang tussen finance, productie, materiaal management, logistiek, inkoop, vraag en voorraadplanning, HR, etc. Alles met als doel de bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk te maken.

Combineer verschillende modules

De verschillende processen in SAP ERP zijn ondergebracht in modules die zich richten op één bedrijfsgebied. Hierin kunnen verschillende modules worden gecombineerd om aan een specifiek doel te voldoen. Veelgebruikte modules zijn: financiën, personeelszaken, verkoop en logistiek. Hieronder volgt een korte introductie van enkele modules.

SAP Module FI – Finance: via deze module wordt informatie vastgelegd m.b.t. het grootboek, debiteuren, crediteuren, vaste activa en belastingen. Prettig is dat FI de juridische structuur aanhoudt.

SAP Module CO – Controlling: Deze module houdt de managerial structure aan. Met de CO module worden de kosten en opbrengsten berekend en gegroepeerd voor intern gebruik binnen de ondernemingen.

SAP Module MM – Materials Management: In deze module wordt de inkoop en voorraadadministratie doorgevoerd, inclusief leveranciers, kredietlimieten en bestelmethodiek.

SAP Module SD – Sales and Distribution: Deze module richt zich vooral op het proces van verkoop en logistiek. Hierin worden zaken bijgehouden over klanten, adressen, kredietlimieten, bestelmethodiek, etc.

ERP-software in de praktijk

Prettig, al deze informatie over de software van SAP en de verschillende modules. Maar hoe werkt het in de praktijk? Dit willen we u graag uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Door gecentraliseerde ERP-software binnen het bedrijf te implementeren, voeren alle medewerkers updates uit via hetzelfde dataplatform. Dit zorgt voor inzichten binnen alle afdelingen van de organisatie.

Een verkoopteam wordt bijvoorbeeld gebeld over een potentiële bestelling. Middels de centrale software zien zij gelijk of er nog voldoende voorraad is en kan de verkoop snel worden bevestigd. Hierdoor wordt een efficiënte klantenservice geboden. Is een bestelling geplaatst, dan kan het ERP-systeem automatisch een facturatieproces op de financiële afdeling activeren.

Een ander voorbeeld is dat een productieplanningsteam op basis van de voorraadniveaus de productie van nieuwe producten kan plannen, zodat bestellingen kunnen worden uitgevoerd. Ook HR zou hierbij betrokken kunnen worden door een update te ontvangen over hoeveel medewerkers er nodig zijn voor deze activiteiten.

Door op deze manieren processen met elkaar te integreren wordt ieder team zo snel mogelijk op de hoogte gehouden van wat er nodig is. Dit resulteert in efficiëntere bedrijfsprocessen en hogere klanttevredenheid.

Een SAP-consultant ondersteunt bij implementatie

Natuurlijk klinkt dit makkelijker dan dat het in werkelijkheid is. Gelukkig biedt een SAP-consultant uitkomst. SAP-consultants ondersteunen u graag bij het implementeren van standaardprocessen. Hij/zij geeft advies, gericht op uw bedrijfsstructuur en met uw applicatielandschap als uitgangspunt.

Wat doet een SAP-consultant

Zoals gezegd helpt een SAP-consultant bedrijven en organisaties bij het implementeren, verbeteren, onderhouden of uitbreiden van SAP. Verschillende werkzaamheden die een SAP-consultant verricht zijn:

  • Analyseren van de behoefte aan bedrijfssoftware bij een organisatie;
  • Onderzoeken van haalbaarheid van SAP-implementatie bij de specifieke organisatie;
  • Adviseren rondom relevante SAP-modules;
  • Ontwikkelen, leveren en onderhouden van SAP-oplossingen op maat bij organisaties;
  • Oplossen van problemen van SAP-gebruikers;
  • Verkopen van SAP-oplossingen door middel van presentatie;
  • Testen van (nieuwe) onderdelen;
  • Uitvoeren van updates en aanpassingen;
  • Training geven over het gebruik van SAP;
  • Fungeren als aanspreekpunt omtrent SAP.

Bedrijven maken veelal onderscheid tussen functionele en technische consultants. Functionele consultants richten zich vooral op het inrichten van de SAP-module en de communicatie met gebruikers, terwijl de technische consultants zich bezighouden met het technische ontwerp, het verhelpen van de technische problemen en het bouwen en aanpassen van de interfaces. Bekijk ook eens wat een SAP basis consultant doet.

Pellaton Stars helpt u aan de juiste SAP-consultant

Wilt u met de bedrijfssoftware van SAP aan de slag, maar geeft u de implementatie liever uit handen? Dan bent u bij Pellaton Stars aan het juiste adres. Pellaton Stars is uw partner in het werven en selecteren van de juiste IT-professional. Daarnaast zijn wij open en transparant in het communiceren van het salaris van een SAP consultant.

Het Pellaton Stars-netwerk van SAP-professionals heeft zich al jaren bewezen binnen verschillende projectomgevingen. Of het nu gaat om het schrijven van codes binnen de SAP-modules, het technisch of functioneel beheer of het managen van SAP-projecten: de SAP-consultants van Pellaton Stars hebben hier ruimschoots ervaring in. Wilt u kennismaken of samenwerken met een van onze SAP-consultants, neem contact op via ons contactformulier.