Spring naar content

Power BI Consultant

Wat is een Power BI consultant en wat zijn de voordelen van Power BI voor een organisatie?

In steeds meer mkb en grote bedrijven is een Power BI (Business Intelligence) consultant aanwezig. Maar wat houdt de rol van een Power BI consultant precies in? En wat zijn de voordelen van een Power BI consultant in een organisatie? We leggen het graag uit, zodat u beter kan bepalen of een Power BI consultant in uw organisatie gewenst is.

De rol van een Power BI Consultant in een organisatie

Een Power BI Consultant helpt de directie en/of het management van organisaties met het cijfermatig onderbouwen van operationele en strategische beslissingen. De data die een Power BI consultant gebruikt voor zijn of haar analyse, zijn afkomstig uit bijvoorbeeld een CRM applicatie. Aan de Power BI consultant de taak om de data op te halen en te filteren, rapportages op te stellen, verbanden te leggen en business informatie te analyseren. Samengevat is een Power BI consultant in staat om informatie aan te leveren die bepaalde zakelijke beslissingen onderbouwen.

De werkzaamheden van een Power BI consultant

Het verzamelen van data gebeurt meestal in een datawarehouse; een opslagplaats voor data. Binnen deze datawarehouse wordt bepaalde data met elkaar gecombineerd. Een voorbeeld hiervan is een rapport dat aangeeft wat de verkoop is per maand of per specifieke regio. Het proces van het aanroepen, verzamelen, omvormen en laden van data naar een datawarehouse noemt een Power BI consultant ook wel ETL. ETL staat voor Extract, Translate en Load.

Veelal maakt een Power BI consultant twee verschillende rapportages. De twee rapportages zijn:

  • Rapporten die vragen vanuit het management en de directie ondersteunen;
  • Periodieke terugkerende rapporten. Dit zijn rapporten die vanuit het datawarehouse worden opgebouwd. Na productie hebben deze alleen wat bijsturing en beheer nodig.

Een Power BI consultant vertaalt de rapporten vaak naar een presentatie, zoals een dashboard. Hierin zijn de bevindingen duidelijk en inzichtelijk zijn voor de organisatie.

Wat zijn de voordelen van Power BI binnen een organisatie?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een organisatie Power BI moet implementeren en hierbij een Power BI consultant moet omarmen. We zetten de voordelen van Power BI voor u kort op een rij:

Inzichten in bedrijfsprocessen en onderbouwde keuzes

Met Power BI heeft u altijd actuele data en informatie van uw organisatie inzichtelijk. Zo kunt op ieder moment van de dag weloverwogen keuzes maken. Keuzes die niet zijn gestoeld op onderbuikgevoel, maar op basis van feiten en data.

Overzichtelijke visualisaties

Power BI biedt de mogelijkheid om data snel en aantrekkelijk te visualiseren. Er zijn tal van grafieken, tabellen en workflows beschikbaar. Deze zijn niet alleen eenvoudig in gebruik te nemen, ook kunt u ze naar eigen kleur en wens vormgeven.

Zelf eenvoudig data analyseren

Een prettige bijkomstigheid van Power BI is dat u zelf geen data-analist hoeft te zijn om met Power BI aan de slag te gaan. Dankzij kunstmatige intelligentie die in de software van Power BI is geïntegreerd, kunt u snel inzichten krijgen uit gegevens, zoals teksten en afbeelding. Sterker nog; u kunt zelf willekeurige vragen stellen. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn: in welke regio hebben wij het meeste producten verkocht? Hierop zal Power BI een antwoord op uw vraag vormen. Let op: deze functie werkt het beste als u de vraag in het Engels stelt en uw instellingen ook op Engels staan.

Continue doorontwikkeling

Wanneer u ervoor heeft gekozen Power BI te omarmen binnen uw bedrijf, hoeft u niet bang te zijn na enige tijd een nieuwe versie aan te hoeven schaffen. Er verschijnen namelijk bijna wekelijks updates die functies en mogelijkheden binnen Power BI verbeteren. Dit zijn updates die voorkomen uit ideeën die jaarlijks worden ingediend in tal van Power BI-gemeenschappen wereldwijd

Strategische keuzes op basis van data met een Power BI consultant van Pellaton Stars

Wilt u met Power BI aan de slag binnen uw bedrijf, maar geeft u de implementatie en het daadwerkelijk werken met Power BI in uw organisatie liever uit handen? Dan bent u bij Pellaton Stars aan het goede adres. Pellaton Stars is uw partner in het werven en selecteren van de juiste Power BI consultant voor uw organisatie.

Het Pellaton Stars-netwerk van Power BI-professionals heeft zich al jaren bewezen binnen verschillende projectomgevingen. Heeft u hulp nodig bij: het inrichten van Power BI dashboards, het oplossen van DAX-problemen, het oplossen van performance problemen, controleren van modellen en rapportages, het schetsen van omzetscenario’s of advies en hulp bij implementatie: De Power BI consultants van Pellaton Stars hebben hier ruimschoots ervaring in. Wilt u kennismaken of samenwerken met een van onze Power BI consultants, neem dan contact met ons op.